Hoe spreek je Generatie Z aan?

De generatie die altijd té druk is met van alles; school, stage, werk, sociale media, sociale contacten en natuurlijk voldoende slaap. We hebben het over Generatie Z.

De grenzen van Gen Z zijn niet officieel vastgelegd, maar hierbij kun je denken dat het gaat over de baby's van 1995 tot 2010. Dit is een vrij grote doelgroep als het aankomt op wereld markten en mag niet genegeerd worden. Een minuscuul aantal organisaties zien in dat deze doelgroep een grote potentie hebben en komen met creatieve oplossingen. Deze organisaties bevinden zich op het strijdveld van de sociale media. Maar hoe blijkt het dat je een goeroe bent in de kunst van jongeren hun aandacht winnen wanneer er letterlijk duizenden profielen om aandacht vragen?

In 2020 bestaat veertig procent van de grootste wereldmarkten uit deze jongeren

Werkelijk waar maken er een handje vol organisaties zich druk als het gaat om de jongere doelgroep. Maar deze organisaties hebben wel een plusje als het gaat om congruente communicatie. Ze maken zo goed mogelijk gebruik van deze kennis en laten het hier niet bij zitten. In een eerder geschreven artikel heb ik uitgelegd waarom het zó belangrijk is om met je doelgroep te communiceren in een tweerichtingsverkeer. Dit moet ook blijvend zijn én op alle kanalen waar jij actief op bent. Dat houdt in dat marketeers contact moeten opzoeken met hun gebruikers. Ze moeten zich inleven in de doelgroep. Maar hoe doe je zoiets wanneer je zelf niet bent opgegroeid in Gen Z?

Als eerst is buitengewoon belangrijk om de basiskennis van sociale media te begrijpen en waarom je doelgroep daar actief is. Voorbeelden zijn:

 • Wat is het doel van dit socialmediakanaal (Wat gebeurd er om je heen als een normale gebruiker)
 • Zou ik ook dingen uploaden die mensen waarderen
 • Hoe veel tijd gaat daar inzitten (De tijd om content te creëren)
 • Wat zijn de hoofdonderwerpen (Meme's, Showcases, Product reviews, ASMR, Satisfaction etc)
 • Welke accounts worden veel gevolgd
 • Wat zijn de tradities ("Comment F in chat")
 • Waar zijn gebruikers naar op zoek
 • Wanneer zijn gebruikers geneigd te reageren

Veel vragen en niet te beantwoorden met één antwoord. Je zult het gaandeweg moeten leren om hen te begrijpen. Probeer vooral te doen. Foto's plaatsen, captions bedenken, teksten Tweeten, commentchains veroorzaken enzovoorts. Uiteindelijk zal jouw naam vaker gezien worden door jonge gebruikers die later meer vertrouwen hebben in jouw merk, want jij was er tenslotte voor ze.

Ook zul je zien dat je website verkeer omhoog zult gaan (Als je zoekmachineoptimalisatie tip-top in orde is) en de zoektermenlijst steeds breder en voordeliger voor jou wordt, mits je een goede landingspages hebt.

Bol.com

Persoonlijk denk ik dat Bol.com een buitengewoon sterk merk is op social media. Er worden afbeeldingen geplaatst op verschillende kanalen (Instagram, Facebook en LinkedIn) van de producten die ze verkopen. Dit wordt sóms, echter niet altijd gepromoot door bijvoorbeeld een linkje bij het bericht te plaatsen. Op Instagram is het mogelijk om producten te highlighten en daarmee wordt je verwezen naar de vooropgestelde pagina, waar je vervolgens de volledige productspecificatie kunt vinden.

Ondanks dat (bijna altijd) dezelfde posts op verschillende kanalen worden uitgezonden, is Generatie Z de hoofddoelgroep.

Er is veel interactie met de socialmediagebruikers. Zo is het gebruikelijk dat de socialmediamanager niet per se bij zijn naam genoemd wordt in de reacties. Een klein groepje Gen Z'ers hebben daarom een naam gekozen voor deze manager. Vanaf nu heet Bol.com; Gerda. Aan Gerda kun je alles vragen wat je maar kunt bedenken. Er word meestal terug gereageerd met grappige en onverwachte (lees slimme) antwoorden door Gerda.

Actie — reactie

Het slimme hiervan is, is dat "Gerda" op tijd door had dat hij of zij zo genoemd wordt. En in plaat van het te negeren, maakte hij of zij er gebruik van en ging mee in het grapje. Het gevolg hiervan is dat de berichten worden gedeeld in Instagram groepen en andere gebruikers worden getagd in hilarische opmerkingen.

Wat andere organisaties hier van kunnen leren is dat de inhoud die je deelt, meer amusement dan saaie informatie moet bevatten. We hebben het vaker gezien en het is bewezen dat amusement meer oplevert dan, zomaar informatie. Denk aan:

voorbeeld-fokke-en-sukke

 • Documentaires, eerder een saaie boel zonder actie. Werd geëvalueerd met dank aan storytelling
 • Het journaal, van gewoon maar een omroep, naar praatprogramma's die het journaal binnenstebuiten keren
 • De krant, de intro van de kleine stripjes van Fokke en Sukke en de kruiswoordpuzzel.

Ook kun je in je communicatie wat minder generic of droog reageren en tóch serieus genomen worden. De gemiddelde simpele persoon die gewoon wat ronddwaalt op social media zal zich minder snel bezwaart voelen om een reactie achter te laten dan wanneer er jargon of überhaupt termen worden gebruikt die je even 1…2…3 niet zou weten.

Die persoon is snel afgehaakt en zul je in de toekomst ook associëren als "mwa, ik reageer toch nooit, dus waarom nu wel" je uiteindelijk compleet negeren en voor die persoon zul je niet eens bestaan.

Oproep naar Gen Z

Om bij Gen Z in de smaak te vallen moet je als hen kunnen denken. Wat we geleerd hebben bij het voorbeeld van Bol.com is dat humor een grote factor is. Niet alleen moeten je posts een commercieel doel hebben, het moet je publiek vermaken met deelbare inhoud.

Houd het — luchtige en serieuze — in balans, en je bent "binnen" bij deze groeiende doelgroep die ook steeds ouder worden en meer geld tot hun beschikking krijgen.

Bovenstaande foto (Fokke en Sukke) van Fokke en Sukke archief.