Wat is Zoekmachineoptimalisatie? (SEO)

De naam zegt het al. Zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization: SEO) is het in meervoud benutten van de kansen van zoekmachines als Google, Yahoo en Bing, met als gevolg dat jouw website bovenaan komt te staan en daarmee een groot bereik mee kunt scheppen. SEO is een term en dus geen programma wat je zo maar kunt installeren en BOEM: resultaten. Het kent vele spelregels en elk spel kent zijn winnaars en verliezers. Laten we maar eens focussen op het winnen.

🎶 Tien tellen in de rimboe...10...9...8... 🎶 Het spelletje wat ik met veel anderen deel als mijn favoriete spel. Het riedeltje zegt je misschien veel en er komen tientallen herinneringen naar boven. Of niet. Anyway, het spel vergt tactiek. Je moet je medespelers vinden binnen tien seconden. Lukt dat niet, dan begin je het riedeltje bij negen, dan bij acht enzovoorts. Tikt een speler de paal aan, waar jij aftelt? Hetzelfde verhaal, maar wat heeft Zoekmachineoptimalisatie hier mee te maken?

Om het spel te winnen moet je je medespelers goed kunnen analyseren. Je hebt een paar gegeven zoals: 

 • Speler A schuilt altijd achter een auto
 • Speler B is altijd veel te ver om de paal te kunnen raken
 • Speler C staat vrijwel altijd zo dicht mogelijk bij de paal
 • Speler D speelt altijd vals

Tijdens het spel hebben al je medespelers dus gegevens en aan de hand van die gegevens kun je zo iedereen zoeken en vervolgens vinden. Als kind ben je niet al te bewust bezig met dit zogenoemde algoritme, maar het is duidelijk dat er wel degelijk een patroon is.

Zo maakt Google gebruik van een algoritme om pagina's te vinden in − niet zoals bij tien tellen in de rimboe − íéts minder dan 10 seconden. In één-honderdste van een seconden kan Google duizendtallen pagina's vinden en rangschikken met de bepaalde gegevens van websites. En dat is waar Zoekmachineoptimalisatie over gaat.

Het doel van dit spel is echter om juist gevonden te worden en dat kun je beïnvloeden om gegevens aan je website en artikelen toe te voegen. Dit allemaal is bepaald door onder andere:

 • Pagina autoriteit
 • Domein autoriteit
 • Zoekmachineoptimalisatie-vriendelijke tekst
 • Rich files & data
 • Backlinks

En nog veel meer waar ik het later uitgebreid over schrijf. Eerst dit.

Pagina autoriteit

Elke pagina op het web heeft een waarden. De waarden wordt telkens geconfirmeerd door andere gebruikers. Gebruikers besteden veel tijd op deze pagina, er is veel interactie gaande en wellicht heeft deze pagina hét antwoord voor de meest gestelde vraag. Deze data wordt in de loop van de tijd verzamelt en in die zin betekend het dat hoe ouder je pagina is, hoe meer autoriteit hangt aan deze pagina. Dit kunt doordat de pagina zich telkens weer heeft bewezen en het moet kloppen wat er daar wordt gezegd.

Domein autoriteit

Bij een domein autoriteit werkt het ongeveer hetzelfde. Alleen is dit niet voor één pagina, maar geldt het voor de gehele domein. Het domein straalt geloofwaardigheid uit en bijna iedereen is er zeker van dat dit een betrouwbare bron is waar niet zomaar klakkeloos alles op wordt gezegd. Een welbekend domein "Wikipedia" is in de ogen van velen een goed voorbeeld als het komt om vertrouwde informatie te verkrijgen. "Aldus kun je vele discussies winnen via Wikipedia, want het staat op Wikipedia. Punt uit, einde discussie." Bijna iedereen is er mee eens dat alles wat op Wikipedia staat waar is en daar komt de autoriteit van het domein om de hoek kijken.

Ook hier speelt tijd een significante rol in, want zelfs de wereldberoemde website die alle encyclopedieën heeft weten te vervangen moest zich in het verleden vaak bewijzen. Tegenwoordig is het netwerk zo uitgebreid dat wanneer er een nieuw onderwerp aan de website wordt toegevoegd, het direct te vinden is via Google. De zoekmachine indexeert − bij voorkeur − de websites met een hoge domein autoriteit eerder dan de domeinen die nog niet echt bekend zijn.

Zoekmachineoptimalisatie-vriendelijke tekst

De relevantie van de zoekterm wordt ook nog eens bepaald door hoe Zoekmachineoptimalisatie-vriendelijk de tekst is. Er spelen factoren in als:

 • Leesbaarheid (uitgaan dat een persoon van 14 jaar de tekst kan volgen)
 • Aantal keywords (zoektermen)
 • Hoe natuurlijk de tekst is opgesteld (leidende vormen, opeenvolgende zinnen, contextuele verbanden etc.)
 • Plaatjes, video's, socialemediakanalen
 • Bronvermeldingen
 • Interne en externe links

Rich Files & Data

Rich files of rijke bestanden zijn bestanden als afbeeldingen, video's, Pdf'jes, Excel sheets enzovoorts. Deze bestanden verrijken de inhoud van je pagina en helpt je pagina gebruiksvriendelijker te maken. Door een extra stapje voor je bezoekers te zetten kun je overwegen om betekenisvolle bestanden toe te voegen en daarmee extra punten te scoren op je algemene Zoekmachineoptimalisatie.

Door data toe te voegen in de code van je website, kun je een dienst verlenen aan Google. Zo kun je bijvoorbeeld vertellen aan Google wat een afbeelding betekend door een omschrijving in de alt-tag. Omdat de zoekmachine alleen je code analyseert, zul je haar een gunst doen door het te omschrijven. Daar scoor je extra punten mee.

Bedrijfsinformatie is tegenwoordig erg belangrijk voor zoekresultaten. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken waar de dichtstbijzijnde benzinepomp is. De websites die de juiste gegevens hebben ingevuld zullen op dat moment omhoogschieten als beloning voor de verstrekte informatie. Kleine moeite, zeer effectief.

Backlinks

Een backlink is een link die verwijst naar een andere pagina. Je hebt interne en externe backlinks. Interne backlinks zijn belangrijk om de bouncerate te verlagen en externe backlinks zijn belangrijk om andere pagina's de kans te geven om jouw informatie te goedkeuren.

Vergelijk het met een bronnenvermelding in een onderzoek. Wanneer er een onderzoek is opgesteld is nog belangrijk waarom je het in eerste instantie überhaupt onderzoekt. Hoe ben je bij je standpunten gekomen? Wat heeft je geïnspireerd om het te schrijven? Kun je vertellen waar je deze info vandaan hebt? En kun je mij de kans geven om het van een ander perspectief te bekijken?

Een onderzoek wat alleen naar zichzelf verwijst, wordt gezien als ongeldig. Je kunt ook geen discussie voeren met "Wat ik zeg is waar, want ik heb je dat zojuist verteld" als argument.

Wrapped-Up

 • Google analyseert alles wat je publiceert, het spel is om gevonden te worden
 • Pagina autoriteit zegt iets over hoe geldig jouw informatie is
 • Domein autoriteit zegt iets hoe betrouwbaar jouw domein is
 • Zoekmachineoptimalisatie moet congruent overlopen in de inhoud van jouw pagina's
 • Rich files & data voeg je toe om een gebruiksvriendelijke service te verlenen
 • Backlinks maakt het geheel, realistisch en geloofwaardig

Hulp nodig bij Zoekmachineoptimalisatie?

Zoals jullie misschien al weten, werk ik bij Rabbitblast. Vindt je dit interessant en ben je benieuwd wat dit allemaal voor jou zou kunnen opleveren? Dan kan dit prachtige online marketing bureau kun je verder helpen in alle besproken en niet besproken onderdelen over Zoekmachineoptimalisatie en dergelijken. Het is ons doel om iedere klant op te laten vallen tussen een hemel vol sterren. Dit vergt een weldoordachte marketingstrategie en laat dat nou precies zijn waar wij in gespecialiseerd in zijn!

Meer weten? Of gewoon nieuwsgierig wat wij voor je kunnen doen? Neem een bezoekje op www.RabbitBlast.nl