Wat zijn Landing Pages? (bestemmingspagina's)

Landing pages of bestemmingspagina's zijn pagina's van jouw website waar je doelgroep terecht komt. Dat kan een resultaat zijn van betaalde advertentiecampagnes of organische zoekresultaten. De gebruiker typt simpelweg iets in de zoekmachine en aan de hand van de relevantie klikt hij een website aan. Hij bevindt zich nu op een landing page. Tip! Elke website heeft landing pages. Als je "site: https://www.JouwWebsite.nl" invoert in Google, dan kun je alle, door Google geïndexeerde, landing pages zien. Het doel van landing pages is om gebruikers de weg te wijzen naar een vooropgesteld doel zoals een:

 • Contactformulier
 • Product of service
 • Deelactie
 • Nieuwsbrief
 • Verwijzing naar een externe pagina
 • Klantenservice

Hiermee help je de gebruiker te vinden waar naar hij naar zocht. In ruil voor het helpen zullen gebruikers langer op jouw website blijven hangen, omdat zij geloven en vertrouwen dat jij meer heb te bieden dan alleen het antwoord waar zij zochten. Waarom dat belangrijk is? Daar kom ik later op terug. Nu vertel ik wat de gevolgen zijn van jouw landing pages.

Blijf bij je belofte

Landing pages zijn heel nuttig voor zowel de gebruikers als de website beheerder. Je moet de situatie zien als een soort van trechter. Aan het begin van de trechter is het heel erg weid, maar als je steeds dieper in de trechter terecht komt, word het steeds nauwer. Landing pages moeten zo veel mogelijk aandacht schreeuwen om een gebruiker zich in die trechter te laten willen mee trekken. Maar één belofte moet je nakomen en dat is: kom met iets waardevols.

Je kent het wel, je scrolt door je Facebook en je krijgt een artikel te zien met een titel als:  

"Nikolaas Klarinetspeler (32) heeft dé meest bizarre verrichting gedemonstreerd aan een publiek van 300.897 mensen! En dat voor zijn leeftijd! Wat mensen niet weten is..."

Dit is natuurlijk een verzonnen titel, maar deze titel wekt zoveel vragen op bij het menselijke brein. Vooral wanneer er een mooie afbeelding bij staat die nóg eens duizend woorden zegt. (Één beeld zegt meer dan duizend woorden). Vragen die van natuurlijke in je opkomen zijn:

 1. Wat hij precies heeft gedaan
 2. Waarom er zo veel mensen aanwezig waren
 3. Wat leeftijd te maken heeft met wat hij demonstreert
 4. Wat ik niet weet (want ik ben ook een mens)
 5. Wie Nikolaas met de bijzondere achternaam is

Content Consent

Elke gebruiker die hierop klikt, gaat er mee akkoord om zich te laten verbazen met iets wat hij niet wist. Tegelijk neemt hij ook vragen mee in het achterhoofd en bedenkt dan ook "Als ik niet snel het antwoord kan vinden, ben ik weg." Of het een mythe is of niet; dat onze aandachtsspanne korter is dan die van een goudvis, naar mijn ervaring ben ik echt zó weg als ik mijn antwoord niet kan vinden.

Rule Zero

Rule Zero is om de titel aan te laten sluiten op wat je te vertellen hebt. Zo kun je beter degene verbazen met wat je te vertellen hebt met minder bereik, dan een aandachttrekkende titel met groot bereik. Het mindere bereik zal zich vanzelf verspreiden en levert kwalitatieve lezers op versus iedereen die gewoon benieuwd was.

Terugstoot-Ratio

Wanneer het blijkt dat de titel niet aansluit met de inhoud, lijdt dat tot een gebruiker die zeer snel de pagina verlaat ook wel een "bounce" of terugstoot genoemd. Google meet het gehalte van bounces per pagina en drukt dat uit met procenten en minuten uit. Zo kan een pagina een bounce rate van 20% hebben en de gemiddelde tijd dat een gebruiker de pagina bezoekt 12 minuten en 33 seconden. Het algoritme kan hierin een verband zien en aan de hand daar van krijgt die pagina een plusje of een minnetje.

Het resultaat hiervan is dat je artikel eerder als relevant wordt gezien door Google dan de pagina's met de minnetjes, mits je artikel Search Engine Optimization-proof is.

Wrapped-Up

 • Nu je weet wat landing pages zijn, heb je een andere blik gekregen op wat congruente artikelen opleveren
 • Het kan zowel jou als de gebruiker helpen te navigeren in jouw website naar het vooropgestelde doel
 • Je titel moet aandacht trekken, maar ook bij zijn belofte blijven
 • Het is belangrijker om je lezers te verbazen met de inhoud van jouw artikel dan hoe vaak er op het artikel is geklikt
 • Een té goede titel kan leiden tot een hoge bouncerate en accumuleert deze pagina minnetjes wat funest is voor je Search Engine Optimization